DE GROENE DOMINICUS

Home      ▼

 

Welkom op de webpagina's van de Werkgroep Groene Dominicus.

De Werkgroep wil de Haagse Dominicus en haar deelnemers informeren en stimuleren om zich in gedachten, liturgie en daden in te zetten voor een sterkere betrokkenheid voor de zorg voor milieu en natuur, en voor een rechtvaardige plaats van mensen in de biosfeer en de maatschappij.

De Haagse Dominicus is aangesloten bij de Groene Kerkenactie.

 

Op deze pagina vindt u groene nieuwtjes over activiteiten van de Haagse Dominicus, maar ook berichten over wat er op milieugebied speelt in Den Haag en omgeving. Verder bevat de website een uitgebreid beleidsplan van de werkgroep en een nieuwsbrief met wat uitgebreidere artikelen en achtergronden, die enkele keren per jaar uitkomt. U kunt ze vinden via het bovenstaande menu. Wordt u al per mail op de hoogte gehouden van de vieringen van de Haagse Dominicus? Dan krijgt u vanaf nu ook bericht als er een nieuw nummer van de nieuwsbrief is uitgekomen.

Nieuws

Haagse Gebedshuizen willen groener worden (Kerk in Den Haag mrt 2018)

Kerk in Den Haag - maart 2018

Geloven in groen’ heet het initiatief van verschillende Haagse geloofsrichtingen, om hun gebedshuizen milieuvriendelijker te maken. Tijdens een bijeenkomst in de Al-Hikmah moskee werden kennis en ervaringen uitgewisseld. ‘Duurzaamheid is geen luxe, het zit in ons geloof gebakken.’ Eind vorig jaar kwamen zo’n veertig moslims, christenen en hindoes samen in de Al-Hikmah moskee in Moerwijk om te praten over milieuvriendelijke gebedshuizen. Organisator was Initiatives of Change, een wereldwijd netwerk van mensen van verschillende levensovertuigingen met als doel zich in te zetten voor een betere wereld. De bijeenkomst was gehouden in opdracht van de gemeente Den Haag en is onderdeel van het initiatief ‘Geloven in Groen’. Daarin slaan gebedshuizen van verschillende geloven de handen ineen om onder andere CO2 te besparen. [Verder lezen]

Twee leden van de Werkgroep Groene Dominicus waren toen aanwezig. Zie het uitgebreide verslag dat Inititives of Change maakte.

Uitgelicht: Ecologica

Onlangs kwam het boek 'Ecologica' uit. Daarin beschrijft bioloog Hans Meek hoe de mens uit zijn ecologische kracht is gegroeid. In een artikel in het blad 'De linker wang' zegt hij over zijn boek:

Op welk inspirerend verhaal, welk toekomstvisioen kan de maatschappij zich richten? Ik denk dat er wel degelijk een groot verhaal is: de mens is uit zijn ecologische kracht gegroeid en zal weer binnen ecologische grenzen moeten leren leven.
Het is een verhaal dat we niet graag horen. Liever houden we elkaar voor dat de mens, het volk, de economie en de welvaart altijd verder zullen groeien tot in het oneindige. Er blijkt echter geen god te zijn die daar voor zorgt, zoveel is wel duidelijk. Hopelijk kunnen we met elkaar leren dat minder energie, meer biologische landbouw en misschien ook minder mensen niet hoeft te betekenen: minder levensvreugde.

Bent u geïnteresseerd? Zie het [volledige artikel].

(geplaatst op 21 februari 2018)

1 februari: Klimaatsymposium

De partij voor de Dieren Den Haag organiseert een klimaatsymposium. Christine Teunissen, gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Den Haag, geeft een toelichting over het klimaatpact.
Dit klimaatpact stelt onder meer dat vanaf 2040 Den Haag klimaatneutraal moet zijn.
Op de avond worden de goede maar ook nog te verbeteren punten van dit klimaatpact besproken. Een aantal inspirerende Haagse burgers krijgen het woord hoe zij betrokken zijn met het tegengaan van klimaatverandering. Toegang gratis. Aanmelding via denhaag@partijvoordedieren.nl
Over het klimaatpact
In juni 2017 is er door acht partijen in de Haagse raad een klimaatpact gesloten. Hier wat berichten in de media erover: "https://www.ad.nl/den-haag/acht-partijen-sluiten-een-klimaatpact~a87a16d7/ https://www.omroepwest.nl/nieuws/3439515/Acht-Haagse-partijen-sluiten-uniek-pact-klimaat-staat-voortaan-centraal En het klimaatpact zelf:
https://milieufederatie.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2017/06/Haags-Klimaatpact.pdf

26 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst Duurzaam Den Haag


Programma

  • 17.00 uur: Aanvang
  • 17.45 uur: Welkom en toespraak door Heleen Weening, directeur Duurzaam Den Haag
  • 19.00 uur: Einde

Locatie Kunstgalerie NEST, De Constant Rebecqueplein 20-B, 2518 RA Den Haag

We willen niet alleen ónze plannen delen, maar we zijn ook benieuwd wat jouw dromen en plannen zijn voor de stad. Die verzamelen we omdat we in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen een lijsttrekkersdebat organiseren en daarom graag horen wat er leeft in de stad.

We kijken uit naar een gezellige, informele en inspirerende bijeenkomst. Iedereen die zich in wil zetten voor een mooiere en schonere stad bieden we graag een drankje aan. Dus neem gerust je buurman, collega, zus of vriend met duurzame voornemens (groot en klein) mee!

Meer op de website van Duurzaam Den Haag

17 december: Groene tips

Na de viering van zondag 17 december kon iedereen zijn/haar groene tip(s) in een boom hangen. Deze tips zullen in de komende tijd worden gedeeld.

30 november: Bijeenkomst van 'Geloven in Groen'

Het project 'Geloven in Groen' van Initiative of Change (IofC) verbindt Haagse gebedshuizen met elkaar te op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen de gebedshuizen ervaringen en kennis uitwisselen, met onder andere als doel het omlaag brengen van de CO2 uitstoot.

Twee leden van de werkgroep Groene Dominicus waren van de partij.
Zie het verslag.

26 november: Haagse Energiebeurs 2017

Op zondag 26 november is er in het Atrium van het Stadhuis de zesde Haagse Energiebeurs.
Op de beurs word je geïnformeerd over

  • duurzaam wonen,
  • duurzaam eten & drinken
  • duurzaam stadstuinieren
  • duurzaam vervoer
  • duurzame lifestyle

Waar: Atrium van het Stadhuis - aan het Spui
Wanneer: Zondag 26 november van 12-17 uur

Meer over de beurs op: duurzaamdenhaag.nl/projecten/de-haagse-energiebeurs-2017

(Geplaatst op 20 november 2017)

3 december: De jaarlijkse ruil/deelbeurs

Op zondag 3 december is er na afloop van de Haagse Dominicusviering weer de jaarlijkse ruil/deelbeurs. U krijgt daar t.z.t. nader bericht over.

Nieuw is dat we dit keer een financieel doel willen steunen met de opbrengst van de ruilbeurs (bestaande uit vrijwillige giften): de boomplantactie “TreesForAll” waaruit bomen worden geplant: voor elke boom in Nederland ook een in de Philippijnen.

Nieuw is ook het middagprogramma. Zie het info-blad.

(geplaatst 16 oktober 2017)

7 november: Inspiratieavond 'Vernieuw je wereld'

In het najaar van 2017 organiseren Groenekerkenactie en Micha Nederland een aantal inspirerende avonden rondom het thema ‘Vernieuw je wereld’. De avonden zijn bedoeld voor kerkgangers die aan slag willen om kerk en omgeving te verduurzamen. In de vorm van een TedX-Talk wordt verteld hoe je met eerlijk consumptiegedrag jouw wereld kan verbeteren. Ervaren kerken delen hun praktijkverhalen en er vindt zelfs duurzaam speeddaten plaats om met elkaar door te praten over de vraagstukken van de avond. Uiteraard ontbreekt de muziek niet. Het optreden wordt gegeven door Schrijvers voor Gerechtigheid' in samenwerking met Amanda Lock

[Kaarten bestellen]    (€ 6,00 p.p. incl reserveringskosten).

(van GroeneKerkenactie - geplaatst 16 oktober 2017)

Haagse Dominicus Groene Kerk

Aan het einde van de viering van 15 oktober kondigde Hans Opschoor aan dat de Haagse Dominicus Groene Kerk is geworden. Lees meer in Nieuwsbrief nummer 1.

(geplaatst 15 oktober 2017)

Grootouders op het Plein in Den Haag

De beweging 'Grootouders voor het klimaat' dringt er bij de regering en de politieke partijen op aan om meer haast te maken met maatregelen voor een duurzame samenleving.

Eén van hun acties is een demonstratie op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer op elke 1e en 3e donderdag van de maand, van 15 tot 15.45 uur.
Wie doet er mee? Het hebben van kleinkinderen is niet noodzakelijk.

Meer info op de website http://grootoudersvoorhetklimaat.nl

(geplaatst 11 oktober 2017)

Medeschepselendag

Op 4 november vindt de tweede inspiratiedag Medeschepselijkheid plaats. Het thema is: ‘Wat voor christen wil je zijn?’ Vegan Church organiseert deze bijzondere dag. Met Hans Bouma als keynote speaker, een afwisselend rijk workshopaanbod, een Emmaüswandeling en een afsluitende viering.

Plaats: de Pelgrim, 1e Stationstraat 86, 2712 HK Zoetermeer
Tijd: 4 novmber, 11-18 uur

Kosten: € 25,- (€ 20,- voor studenten en 65+

Aanmelden: uiterlijk 25 oktober 2017

Meer info op de website: veganchurch.nl (kijk bij agenda).

(geplaatst 9 oktober 2017)

Presentatie Project Groene Dominicus

Na de Haagse Dominicus viering van zondag 15 oktober zal het project Groene Dominicus offcieel worden gepresenteerd.
Dan wordt ook het bordje 'Wij zijn een groene kerk' onthuld.

Ook wordt de flyer 'Naar een groenere Dominicus" uitgedeeld.

(geplaatst: 9 oktober)

Groene Kerkendag

7 oktober 2017

Op 7 oktober werd in Amersfoort de zesde Groene Kerkendag gehouden. Een inspirerende dag!
Drie mensen uit de Haagse Dominicus waren er bij.

Zie het verslag in de nieuwsbrief

(geplaatst: 9 oktober 2017)
De Werkgroep Groene Dominicus bestaat uit Hans Opschoor, Cokkie van Santen en Einar Sies
e-mailadres: groen@haagsedominicus.nl